ImportantLocal

LOCAL | SCANDAL la BISERICA din Lunca. Haine preoțești tăiate, preot navetist – FOTO

Enoriasii din comuna Lunca s-au strans duminica la biserica din sat, pentru a-și susține preotul care  i-a slujit 14 ani si care, din motive banuite dar neconfirmate, și-a dat demisia din clerul bisericesc.

Satul Lunca, sat de oameni gospodari, nu are norocul de a avea un preot la biserică. Asta pentru că preotul Axinte a renunțat la misiunea sa, retrăgându-se singur la părinții săi în comuna Sulița. Activitatea sa la biserica din Lunca este remarcabilă, acesta punând umărul, la propriu vorbind, la renovarea bisericii. Prin modestia și hărnicia sa, și-a apropiat sătenii care acum îl regretă. N-a avut parte de satisfacții însă, soția acestuia, bănuită că ar avea afecțiuni medicale, tăindu-i pur și simplu hainele preoțești. (foto jos)

Sătenii din Lunca spun că neînțelegerile din familia preotului ar fi ajuns și la cunoștința Protopopiatului Botoșani, care l-ar fi presat pe acesta să renunțe la haina preoțească. În locul său, a fost numit in septembrie 2013 un alt preot din Botoșani. Acesta face naveta la Lunca, lucru care-i nemulțumește teribil pe săteni, care au nevoie de preot acolo, nu doar când sunt sărbători, cununii, botezuri sau înmormântări.

Duminică, sătenii au răbufnit, sătui să tot aștepte la nesfârșit preotul navetist, cu care nu sunt de acord să slujească la biserica lor, nefiind legat afectiv de aceste locuri.

Câteva din declarațiile sătenilor:

În 14 ani s-au făcut destule de către părinte. Mergea cu 2 consileri în sat, a adunat bani, s-a pictat biserica înăuntru și pe afară, în 2010 s-a făcut casa pentru praznice, a muncit cot la cot cu oamenii, la roabă, la lopată, nu i-a fost rușine. La înmormântări nu cerea taxă, fiecare cât putea și cât îl lăsa inima.

„Timp de 14 ani ani a slujit și s-a lucrat foarte bine cu preotul Axinte, dar și-a dat demisia, cred că forțat de protopop. Soția părintelui Axinte este bolnavă psihic, a avut un accident în care si-a nenorocit copiii, iar ea are tije în picior. Preotul a fost bătut de soție, iar apoi și-a dat demisia. Stau separați, fiecare la părinții lui.

A venit un preot de la Botoșani, asta fiind în septembrie anul trecut, când ni s-a spus că din ianuarie vom avea un alt preot. În ianuarie nu a venit, cică de Paște veti fi tot cu mine, dar nu a venit nimeni, cred că la toamnă. A trecut toamna și iar din nou. De Paște nu vine să facă slujbă, nu are timp, nu poate, poate la Crăciun. Dar când se adună bani înainte de Crăciun și după…are timp să vină. Noi vrem un preot stabil, că ne trebuie, la slujbă, la înmormântări. El vine doar când e vorba de bani, la înmormântări, în rest doar de la 8.00 si la 11 fără ceva pleacă.”

„E secretar la Protopopiat și are capelă la maternitate, are bani, nu-l interesează de oamenii din comuna Lunca.”

Desigur că și primarul comunei Lunca, dl. Marcu Marcel, cunoaște situația existentă la biserica din localitate. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat: „Soția( n.r.: soția preotului) este o femeie bolnavă, care nu acceptă ideea de om bolnav. În fiecare vinere, duminică, vine un preot de la Botoșani. El singur a cerut ieșirea din cler. Stau separați. Este biserica întregului sat, a încasat bani, venituri, nu trebuie să-și ia biserica cu el. A cerut ieșirea din cler, nu acceptă să mai trăiască cu nevasta. Dar încă e cu copiii acasă și familia o acceptă așa” , a declarat primarul comunei Lunca.

Vom încerca să obținem și un punct de vedere al Protopopiatului Botoșani.

biserica lunca (10)

biserica lunca (11)

biserica lunca (12)

biserica lunca (13)

biserica lunca (14)

biserica lunca (1)

biserica lunca (2)

biserica lunca (3)

biserica lunca (5)

biserica lunca (6)

biserica lunca (7)

biserica lunca (8)

biserica lunca (9)

Related Articles

One Comment

  1. Si iata asa iesim din anonimat. Devenim vedete cu poze la ziar. Adevarat, pacat de fostul pr. ca nu a reusit sa-si rezolve problemele familiale si ca, intr-un moment de exces de furie (sau orgoliu), si-a dat demisia. Desi nimeni nu contesta contributia sa la Biserica, totusi, meritam si noi, enoriasii, o explicatie din partea lui. Daca nu a facut-o, iata la ce s-a ajuns! Toti incearca sa-si dea cu parerea si se departeaza tot mai mult de realitate! Se fac pacate cu duiumul, isi atrag blesteme, devin atotstiutori, se cearta… Cat despre pr ce l-a inlocuit, ar trebui sa-i multumim ca a venit, atat cat a putut. Sigur NU este secretar sau altceva la protopopiat. Este doar unul dintre pr. de oras fara parohie, si deci la el s-a putut apela in aceasta situatie. Sa-L rugam pe Dumnezeu sa fie numit, de catre MMB, un pr. capabil sa faca fata mentalitatii oamenilor care inteleg gresit libertatea, oamenilor dornici de scandal (a se vedea in imagini ca printre putinii adunati erau unii care n-au intrat la Biserica de ani), oameni care vor “sa moara capra vecinului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page