Diverse

DIVERSE | De ce nu au medicamentele efectul scontat

Ţi s-a întâmplat să iei o pastilă pentru o durerede cap şi să nu observi nicio ameliorare? De vină sunt câţiva factori care pot diminua efectul terapeutic al medicamentelor.

Indiferent de boala de care suferi, este bine să te adresezi medicului, deoarece este singurul care îţi poate spune cu precizie ce tratament ţi se potriveşte. Iar dacă ţii cont de informaţiile de mai jos, eviţi o mulţime de complicaţii nedorite.

Atenţie la combinaţii!

Există situaţii în care medicaţia nu are efect din cauza interacţiunii dintre substanţele diferitelor medicamente. De asemenea, absorbţia acestora în sânge poate fi influenţată de factori precum aciditatea gastrică şi de diferite enzime.

În situaţia în care iei medicamente fără prescripţie medicală, citeşte prospectul cu foarte mare atenţie. Acesta îţi oferă informaţii, pe care medicul poate a omis să ţi le spună. De exemplu, aspirina scade eficienţa medicaţiei pentru artrită, iar contraceptivele orale oferă o protecţie mai scăzută atunci când interacţionează cu antibioticele şi cu medicamentele prescrise împotriva
tuberculozei.

Automedicaţia poate fi periculoasă

O persoană din patru îşi administrează medicamente fără prescripţie medicală, arată statisticile. Antibioticele, analgezicele, antiinflamatoarele şi sedativele se numără printre cele mai frecvente medicamente luate fără acordul medicului.

De ştiut că antibioticele nu trebuie administrate copiilor care fac viroze, aşa cum procedează mulţi părinţi. În caz contrar, există riscul ca bacteriile să devină rezistente şi să fie necesar alt tratament cu efecte adverse pe măsură.

La adulţi, şi în special la persoanele în vârstă, antiinflamatoarele luate fără reţetă pot da complicaţii gastrointestinale, crescând riscul hemoragiilor severe. De asemenea, în ceea ce priveşte sedativele, femeile însărcinate, copiii şi bătrânii nu trebuie să abuzeze de ele, deoarece pot da tulburări de memorie.

Vârsta influenţează efectul terapeutic

Copiii şi vârstnicii sunt categoriile cele mai sensibile atunci când vine vorba de administrarea tratamentului medicamentos.

Aciditatea gastrică a celor mici atinge valori similare cu cele ale adultului abia la trei ani, ceea ce face dificilă asimilarea medicamentelor până la această vârstă. Şi în cazul vârstnicilor, problemele sunt similare: pastilele sunt mai greu absorbite de organism, din cauza încetinirii digestiei.

Alimente cu factori de risc

Bolnavii de inimă, cei care au cancer şi persoanele care au o boală infecţioasă nu trebuie să consume în timpul tratamentului suc de grepfrut. Studiile au scos la iveală faptul că acesta conţine naringină, o substanţă nocivă care inhibă enzimele de la nivelul ficatului cu rol în asimilarea medicamentelor.

De curând însă, s-a descoperit că şi sucul de portocală are aceleaşi efecte atunci când este luat cu medicamente. Contraindicat este şi laptele, deoarece ionii din calciu anulează efectul anumitor antibiotice (de exemplu, tetraciclinele). Cu toate acestea, specialiştii spun că laptele băut după două-trei ore de la administrarea pastilei nu face rău, ba, din contră, reface rapid flora stomacală. Pentru protecţia stomacului mai sunt indicate iaurturile cu probiotice.

Analgezicele trebuie prescrise cu atenţie pentru că durerea este un simptom subiectiv. Aceasta trebuie apreciată cu ajutorul următoarei scale: fiecare pacient este unic şi răspunde diferit la medicaţie. Depresia, stresul şi nemulţumirea pacientului scad pragul de suportabilitate a durerii.

Interacţiunea cu unele alimente sau cu unele medicamente poate scădea eficienţa analgezicelor. Scăderea eficienţei analgezicelor poate sugera o agravare a afecţiunii. Tratamentul analgezic trebuie început cu medicamente mai „blânde“ şi, odată cu creşterea intensităţii durerii sau cronicizarea ei, cu unele mai „puternice“.

Administrarea analgezicelor în mod regulat şi nu doar atunci când durerile sunt puternice scade eficienţa lor. Iar în afecţiunile locomotorii se asociază cu exerciţiile fizice zilnice şi cu masajul.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page