Diverse

DIVERSE | Cele mai frumoase castele din Europa. Un castel din România, inclus în top 10

Un castel din România apare printre recomandările oferite de popularul site Tourism Review. Singura ţară cu mai mult de un castel în top este Germania.

În galeria de mai jos, vă prezentăm fiecare dintre aceste 10 castele, dispuse pe tot continentul, din România şi Cehia până în Portugalia şi Ţara Galilor.

Castelul Corvinilor (cunoscut şi drept Castelul Huniazilor) datează din secolul al XV-lea, când Iancu de Hunedoara a decis să transforme o cetate de piatră într-un castel fortificat. Castelul – construcţie impunătoare, cu turnuri, bastioane şi un donjon – are parte şi de câteva interesante legende.

Cea mai cunoscută și povestită legendă legată de castel îi are drept protagoniști pe trei prizonieri turci, cărora Iancu de Hunedoara le-ar fi promis libertatea dacă sapă o fântână în curtea castelului. Turcii ar fi reușit, după 15 ani de săpături, să dea de apă, însă soția lui Iancu, căci acesta murise între timp, nu a respectat promisiunea și a ordonat uciderea prizonierilor.

Legenda spune că aceștia au cerut, drept ultimă dorință înainte de moarte, să scrie o inscripție pe cheile fântânii, “Apă ai, inimă nu”, drept dovadă peste timp a încălcării promisiunii date. În realitate, inscripția cu caractere arabe poate fi văzută acum pe unul dintre contraforții capelei și se traduce astfel: “Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”, relatează ivisit.ro.

Cea de-a două istorisire transmisă din bătrâni se referă la corbul cu un inel de aur în cioc ce apare pe blazonul familei Corvinilor. Legenda spune că Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, care i-ar fi dăruit mamei băiatului, înainte ca acesta să se nască, un inel de aur, pentru a-l recunoaște pe fiul său atunci când acesta va merge la curtea regală. Pe când Iancu era copil, familia face un popas în timpul unei călătorii și mama lui uită inelul pe ștergarul cu merinde. Un corb, atras de strălucirea podoabei, îl fură, însă Iancu îl doboară cu arcul și recuperează inelul. Ani mai târziu, când ajunge pentru prima dată la curtea regelui Sigismund, Iancu povestește pățania cu inelul, iar regele decide ca simbolul familiei să fie, din acel moment, corbul cu inel de aur în cioc.

castel (1) castel (2) castel (3) castel (4) castel (5) castel (7) castel (8) castel (9) castel (10)

 

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page