Diverse

DIVERSE | Este “abuzivă” taxa radio TV? Ce riscă neplătitorii?

Cu toate ca nu au radio acasa, platesc, luna de luna, taxa aferenta. Le baga cineva mana in buzunar sau e vorba de propria scapare?

In prezent, taxa radioTV pentru persoane fizice este de 6,5 lei pe luna, iar pentru cele juridice, cuantumurile sunt diferite si mult mai mari.

Taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune au fost instituite de Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatilor Romane de Radiodifuziune si, respectiv, de Televiziune. Astfel, obligatia de a le plati revine atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, daca au calitatea de beneficiari ai acestor servicii.

Controversele pe acest subiect au constituit, in ultimul timp, si obiect de actiune in instanta (care au avut castig de cauza), din partea unor societati comerciale, scandalizate ca erau obligate sa achite aceasta taxa desi nu detineau nici televizor, nici aparat de radio la sediul firmelor.

Pe de alta parte, celor din tabara „persoane fizice” li se pare „abuziv” sa scoata din buzunar, luna de luna, niste bani, cu toate ca invita pe oricine, „la perchezitie”, sa constate ca nu detin in locuinte aparate de radio, iar altii, nici televizoare.

„Inteleg, pe vremuri, aparatul de radio era forta. De unde si pana unde sa-mi apara mie in factura Enel aceasta taxa, daca eu n-am radio in casa? Ce legatura are Enel cu asta, fac ei programele cumva?” – se intreaba, in numele unui grup de „cetateni iritati”, Viorel Stoian.

Exista si voci din randul politicienilor, precum Grupul PP-DD din Camera Deputatilor, care, potrivit Mediafax, considera ca actuala lege ar trebui modificata, intrucat impune celor care au contract cu un distribuitor de programe dubla taxare radio-tv, atat prin intermediul facturii de energie electrica, cat si prin contractul cu un operator cablu TV.

Enel, mandatat prin HG
Taxa radioTV a fost inclusa in factura de electricitate incepand din anul 2003, cand Enel a fost mandatat de catre Societatea Romana de Radiodifuziune si de cea de Televiziune sa factureze si sa incaseze aceste taxe, urmare a Hotararilor de Guvern 977/2003 si 978/2003 publicate in MO 607/2003, care, ulterior, au suferit completari si modifi-cari tot prin HG.

Ce inseamna receptor radio
In privinta taxei radio, controversele si confuziile continua din cauza ca nu toata lumea stie ca termenul de receptor de radio nu presupune doar existenta unui aparat de radio la domiciliu. In realitate, prin receptor radio se intelege orice aparat care poate recepta programele radio, respectiv radio la domiciliu, masina personala, telefonul mobil, calculator, iPoduri sau orice alt aparat de natura celor care pot recepta in orice mod programele radio, precum si abonamentele la cablu TV.

Acordarea scutirii
Potrivit reglementarilor SRR, scutirea de taxa radio sau de taxa TV se poate acorda numai prin cerere pe propria raspundere, in care solicitantul sa mentioneze ca nu detine receptor radio la domiciliu, asa cum a fost definit mai sus. Cererile pentru scutiri de taxe, dar si cele pentru transmiterea eventualelor modificari, vor fi adresate subunitatii Enel de care apartine solicitantul.

Amenzi, despagubiri civile, penalitati
Cat priveste declararea in mod eronat a nedetinerii receptoarelor, aceasta este contraventie, pedepsita cu amenzi de la 50 lei la 100 lei in cazul persoanelor fizice si pana la 500 lei, in cazul celor juridice, plus despagubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioada de un an.

Referitor la declaratiile false, aceste fapte intra sub incidenta Codului Penal privind falsul in declaratii si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Iar pentru neplata la termen a taxei radioTV, se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere, care se determina in conformitate cu metodologia de calcul a furnizorului de electricitate pentru intarzierea la plata a facturii de energie electrica.

Categorii scutite
Exista insa si o serie de categorii de abonati care beneficiaza de scutire de la taxa radioTV din motive sociale sau prin legi speciale, despre care vom scrie intr-o alta editie. Insa, si aceste scutiri se acorda in urma unor cereri pe propria raspundere.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page