Diverse

DIVERSE | Bolile intestinale, explicate cu ajutorul fotografiilor

Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boală Crohn și Colită Ulcerativă au lansat galeria de artă „IBD Art – Perspectives“, o iniţiativă care ajută publicul să afle mai multe despre bolile inflamatorii intestinale şi impactul lor asupra pacienţilor şi societăţii.

Pentru proiect, 15 artişti au ascultat poveștile unor pacienţi din România şi au fost inspiraţi de aceştia în a realiza fotografii, picturi şi alte opere artistice.

Fiecare operă ilustrează povara și greutăţi mai puțin vizibile sau adesea ignorate ale pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale. Expoziţia, care a avut loc în București, va putea fi văzută în centre comerciale, spitale, instituţii şi alte locuri publice din alte județe ale țării, pentru a atrage atenţia publicului larg cu privire la povara acestor boli, spunând povestea pacienţilor într-un mod fascinant şi original.

„Ne dorim ca poveştile şi operele de artă incluse în expoziţie să contribuie la o înţelegere mai bună a acestor boli şi a impactului acestora asupra pacienţilor şi societăţii, dintr-un punct de vedere personal şi emoţional. Cele 15 poveşti sunt dovada faptului că pacienţii pot găsi modalități de a face față provocărilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc şi despre suferinţa pe care aceştia o întâmpină zi de zi“, a afirmat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieții personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale.

La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an.

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În acest moment, peste 3 milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.

Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice  vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi din dietă.

,,Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață”, a afirmat conf. dr. Liana Gheorghe.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page