Sanatate

SANATATE | Cât contează ora la care luăm medicamentele

Cu toate că mulți oameni iau medicamente zilnic, foarte puțini sunt cei care dau atenție perioadei din zi la care le iau. Medicii spun că acest lucru este mult mai important decât cred pacienții, deoarece în boli cum sunt artrita, osteoporoza și arsurile la stomac, ora la care medicamentele se administrează poate avea un impact semnificativ asupra eficienței lor.

Osteoporoză

Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru osteoporoză sunt bisfosfonații, care  previn pierderea de masă osoasă. Aceștia nu se dizolvă bine în uleiuri și grăsimi, de aceea medicii recomandă să fie administrați dimineața, pe stomacul gol. Apoi, pacienții trebuie să aștepte o oră pentru a mânca și a bea. Tot atunci trebuie să ia calciu și vitamina D, pentru a nu afecta absorția bisfosfaților.

Hipertensiune

Cercetătorii spanioli spun că este indicat ca pastilele pentru hipertensiune să fie administrate seara, reducându-se, astfel, apariția unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral. Cu toate acestea, cei care iau acum pastile dimineața nu ar trebui să înceapă să și le administreze seara, fără a discuta cu medicul de familie, deoarece există riscul de hipotensiune arterială nocturnă (tensiune arterială anormal de mică).

Artrită

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Texas, pacienții cu osteoartrită au dureri foarte mari, în special după-amiaza. Din acest motiv, specialiștii au ajuns la concluzia că timpul optim pentru a lua un antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, este la prânz, astfel încât să-și facă efectul înainte ca simptomele să apară.

De asemenea, cercetătorii au constatat că pacienții cu poliartrită reumatoidă, au dureri, în special dimineața, așa că administrarea calmantelor după masa de seară poate fi cel mai eficient mod de a preveni apariția acestora.

Colesterol mărit

De regulă, medicamentele pentru  colesterol trebuie administrate înainte de culcare. Cercetătorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, au observat că, atunci când pacienții iau simvastatină, unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise, dimineața și nu seara, are loc o creștere semnificativă a colesterolului „rău“ (LDL).

Tiroidă

Cele mai multe medicamente tiroidiene conțin levotiroxină, o versiune sintetică a hormonului tiroidian T4. De regulă, mulți medici sugerează ca medicamentele pentru tiroidă să fie administrate dimineața. Dar, potrivit unui studiu olandez, pastilele luate înainte de culcare dau concentrații mai mari de hormoni tiroidieni decât cele administrate dimineața.

Și asta pentru că tranzitul intestinal este mai lent pe timpul nopții, levotiroxina având nevoie de o perioadă lungă pentru a se dizolva. Pentru a asigura o absorbție rapidă, medicii recomandă evitarea suplimente de calciu și fier, a alimentelor bogate în fibre, antiacidelelor și antidepresivelor pentru cel puțin două ore după administrarea pastilelor.

Medicamente pentru inimă

Este cunoscut faptul că  sunt riscuri de trei ori mai mari ca atacurile de inimă și accidentele vasculare cerebrale să aibă loc dimineața decât în orice alt moment al zilei. Cercetătorii de la Școala de Medicină din Ohio au identificat o proteină numită KLF15, care este esențială în reglarea ritmului cardiac.

Aceștia au descoperit că impulsurile electrice ale inimii sunt mai lente de la ora 6 dimineața până la prânz. Cercetătorii spun că pe măsură ce durata dintre impulsuri încetinește, inima are mai multe șanse să iasă din ritm, acest lucru favorizând apariția atacului de cord. De aceea, este mai bine ca medicamentele să fie luate dimineața.

Arsuri la stomac

Medicii recomandă administrarea medicamentelor antiacide cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Cu toate acestea, pastilele sunt mult mai eficiente împotriva refluxului de acid atunci când sunt luate seara, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Kansas.

Marcus Harbord, gastroenterolog la Spitalul Chelsea &Westminster din Londra, sugerează împărțirea dozei zilnice, luându-se jumătate dimineața, iar cealaltă seara, pentru a menține simptomele sub control, în orice moment

Dr. Călin Ciubotaru
medic primar medicină de familie

Fiecare medicament are o serie întreagă de proprietăți, printre care viteza de absorbție, de metabolizare, de eliminare, timp de înjumătățire, concentrații active, toxicitate, în funcție de care se stabilește orarul și doza administrată. Pentru majoritatea medicamentelor, respectarea orarului este esențială pentru succesul tratamentului.

În cazul anumitor medicamente, programul de administrare trebuie respectat riguros (de exemplu, o capsulă la 8 ore), iar în cazul altora, relativ (dimineața și seara). Medicul curant va indica pentru fiecare medicament prescris modul și ritmul de administrare.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page