Sanatate

SANATATE | Alimentele care ,,alungă” astenia de toamnă

Toamna și-a intrat în drepturi, iar sistemul imunitar, protecția naturală a organismului, este mai mult ca oricând pus la încercare. Important este să știi că unele trucuri alimentare simple te pot ajuta să-ți întărești imunitatea și să ții problemele de sănătate la distanță pe perioada sezonului rece.

Trecerea de la sezonul cald la cel rece înseamnă nu doar variații de temperatură sau o cantitate scăzută de lumină naturală solară, ci și modificări ale bioritmului intern al organismului. Stările de somnolență prelungită, slăbiciunea fizică, lipsa de energie și predispoziția către răceli și infecții sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice și psihice cu care corpul se confruntă pe perioada toamnei.

,,Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă și se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcție de organismul și de stilul de viață al fiecăruia, însă în general pentru a evita stările specifice acestei etape este important să acordăm atenție deosebită unei alimentații bogate în vitamine și proteine, dar și să respectăm un program regulat de somn”, explică Tania Bejan, medic imunolog, specialist Ropharma.

Dovleac, aliat împotriva insomniilor

Crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos datorită acțiunii sale sedative. El este un aliat de încredere în cazul insomniilor, a stărilor de depresie, dar și a celor de anxietate.

În plus, acesta este și o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali și este îmbogățit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menținerea sănătății psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ și reducerea stării de oboseală excesivă.

Consumă cereale integrale la micul dejun

„Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficiență de serotonină, asociată cu oboseală excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conținutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcționarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, vitamină aparținând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie și extenuare”, explică medicul Tania Bejan.

Include probioticele în dietă

Pentru a reduce riscul de apariție problemelor de sănătate specifice sezonului rece este indicat să incluzi în dietă și probioticele (iaurtul natural, murăturile, drojdia, chefirul). Acestea ajută la creșterea numărului de anticorpi și de a stimula imunitatea. Probioticele conțin bacterii benefice importante ce acționează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecțiilor virale și bacteriene: bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus și lactobacillus plantarum.

La fel de benefice sunt și citricele, care ajută la întărirea barierei de protecție naturale a organismului. Pomelo, portocalele, mandarinele sunt printre cele mai consumate fructe pe perioada toamnei și cu un motiv întemeiat: conțin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanți, nutrienți cu proprietăți anticancerigene.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page