DiverseImportant

DIVERSE | Aspecte importante despre conversia creditelor in valuta

În urma unei iniţiative legislative, se află în dezbatere proiectul de lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Ordonanţa a fost aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 288/2010 şi a suferit ulterior noi modificări şi completări.

În prezent, aşa cum se prezintă situaţia procesului legislativ, proiectul se află în discuţie la Camera Deputaţilor, la Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci. În forma aprobată de Senat, proiectul de lege prevede „dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o monedă alternativă, în condiţiile specificate”. Cursul de schimb pentru conversie ar urma să fie rata de schimb a pieţei, aplicabilă în ziua realizării conversiei, „dacă prin contract nu se prevede altfel”.

Acelaşi proiect, în forma în care a plecat de la Senat, mai prevede că dispoziţiile din O.U.G. nr. 50/2010, modificate prin legea propusă, ar urma să se aplice şi contractelor de credit aflate în derulare, „fără a implica costuri sau garanţii suplimentare din partea consumatorului”. Opiniile mediului bancar

Faţă de acest proiect, din partea mediului bancar au existat mai multe opinii. Astfel, spre deosebire de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care nu agreează extinderea acestor modificări şi la creditele în derulare, BNR se pronunţă pentru, aducând şi o serie de amendamente pe care le socoteşte necesare, pentru clarificare.

Astfel, BNR propune introducerea de precizări potrivit cărora efectuarea conversiei „fără costuri suplimentare” să fie clarificată în sensul că se referă atât la consumatori, cât şi la banca creditoare. În măsura în care este vizat costul creditului, BNR consideră că, în urma conversiei, valoarea creanţei creditorului faţă de consumatorul debitor trebuie să rămână nemodificată.

Executivul susţine proiectul de lege, anexând la Punctul de vedere transmis Camerei Deputaţilor şi observaţiile şi propunerile formulate de BNR, pentru a fi discutate în cadrul procedurii de legiferare parlamentară.

La rândul său, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) susţine dreptul dreptul consumatorului la conversia valutei de credit, până la eliminarea riscului valutar. Într-un comunicat datat în 25 august, se arată totuşi că pentru contractele asflate în curs de executare trebuie ţinut cont de legislaţia în vigoare la momentul contractării creditului, prin raportare la reglementările comunitare în materie, respective Directiva 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori.

Reamintim, Consiliul Patronatelor din România a fost înfiinţat în aprilie 2014, de către un grup de patru bănci – Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank –, la care au aderat ulterior ING Bank Romania şi Volksbank.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU
Clauze abuzive banci

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page