SANATATE | Gutuile, secretul unei imunităţi de fier
Odată cu venirea toamnei, au dat în pârg şi roadele binefăcătoare ale livezilor. Gutuile, sau „merele de aur”, cum sunt denumite popular, sunt un izvor de sănătate. Iată câteva reţete naturale cu aceste fructe, uşor de preparat şi cu efecte comparabile cu cele ale medicamentelor.
Despre beneficiile acestor fructe minunate se ştiu multe. Romanii le foloseau pentru a se feri de deochi şi de farmece. Mai mult, vracii preparau leacuri din gutui pentru tratarea bolilor psihice şi pentru stimularea imunităţii.
În mitologia greacă, gutuile erau aduse ca ofrandă Afroditei, simbolizând iubire şi fericire. În zilele noastre, gutuile au rămas la fel de apreciate şi recomandate de fitoterapeuţi împotriva problemelor de digestie, respiratorii şi nu numai.
Miezul conţine minerale
Poţi combate răceala şi gripa de sezon cu ajutorul curei de gutui. Acestea stimulează imunitatea datorită conţinutului ridicat de minerale (magneziu, fosfor, calciu, potasiu, fier, sulf, cupru), tanin, pectină, dar şi vitamine precum B, C, B3 şi betacaroten. Gutuile se consumă proaspete sau rase, adăugate în salate.
Lichior, împotriva hiperacidităţii
Lichiorul se prepară dintr-un litru şi jumătate de suc de gutuie natural, jumătate de litru de alcool, două grame de scorţişoară şi câte un gram de praf de nucşoară, cuişoare şi migdale amare. Se pun într-un vas, se amestecă şi apoi se lasă la macerat două luni.
Apoi se face un sirop din trei linguri rase de zahăr şi jumătate de litru de apă, se pune peste lichior şi se filtrează. Acest leac este bun în caz de balonare, flatulenţă şi hiperaciditate. Remediul trebuie administrat numai după mesele principale ale zilei, câte o lingură.
Compot, pentru digestie anevoioasă
Şi deserturile pot avea valori terapeutice! Compotul de gutui previne problemele de digestie şi inflamaţia intestinelor. Acesta se prepară dintr-o gutuie necurăţată de coajă.
Se taie şi se fierbe într-un litru de apă, până ce scade la jumătate. Apoi se strecoară şi se adaugă 50 g zahăr brun, se consumă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de trei săptămâni.
Ceaiul din flori calmează tusea
În sezonul rece, ceaiul joacă un rol foarte important pentru menţinerea sănătăţii. Mai mult, fitoterapeuţii recomandă ceaiul preparat din flori uscate de gutui în tratarea tusei.
Acesta se prepară din 30 de grame de flori, peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 15-20 de minute, se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi.
Sâmburii vindecă degerăturile
Dintr-o mână de sâmburi pisaţi şi jumătate de pahar de apă călduţă, se prepară o emulsie care tratează eficient degerăturile, estompează vergeturile şi crăpăturile de pe sâni.
Aceasta se lasă să acţioneze 30 de minute, după care se spală cu apă călduţă. La final, poţi aplica şi o cremă cu extract regenerator de arnică.
Mască, împotriva îmbătrânirii tenului
Vrei să ai un ten neted şi piele fină ca de bebeluş? Ei bine, poţi prepara o mască nutritivă dintr-o gutuie. Pulpa se dă prin răzătoarea fină şi se amestecă cu ulei de migdale şi cu o linguriţă de pudră de talc.
Această pastă se aplică pe faţa curată, insistând pe zonele cu probleme. La final poţi spăla tenul cu lapte.
Sursa: clicksanatate.ro