NATIONAL | Singurul evadat din LAGĂRUL nord-coreean a venit în România. Povestea sa este impresionantă
Singurul prizonier care a reuşit să supravieţuiască după ce a evadat din Lagărul 14 din Coreea de Nord, cel mai mare din lume şi-a spus povestea, în România. 23 de ani a cunoscut doar teroarea şi foamea. Acum şi-a propus să împărtăşească lumii ororile la care sunt supuşi cei peste peste 150.000 de condamnaţi politici ai dinastiei Kim.
Shin Dong-hiuk, singurul evadat care a reuşit să scape din faimosul lagăr 14, din Coree de Nord, a fost întâmpinat la Buzău de sute de elevi şi profesori care i-au citit cartea “Evadare din lagărul 14”. Bărbatul a fost închis pentru că doi dintre fraţii tatălui său au fugit în Sud, în timpul războiului coreean.
“Prima pedeapsă este să îţi taie toată raţia de mâncare. Gardianul te pune să alegi şi îţi zice că ai greşit şi ai posibilitatea să alegi pedeapsa. Fie nu îţi mai dau mâncare, fie te bat cu bâta. Şi alţii dar şi eu alegeam mâncarea, pentru că era mult mai dureros să trăieşti nemâncat. Mai bine o bătaie soră cu moartea, însă îţi primeai raţia de mâncare“, a spus Shin.
Nord-coreeanul şi-a riscat viaţa doar ca să mănânce mai bine. I s-a spus că dincolo de gard se află bunătăţi, iar curiozitatea l-a împins să îşi asume riscul. “Am evadat pe 2 ianuarie 2005. Cu câteva ore am luat decizia că vreau să scap doar ca să mănânc bine“, a explicat el.
Împreună cu un alt prizonier a reuşit să ajungă lângă gardul electric ce împrejmuia lagărul. Colegul lui a rămas blocat între fire şi a murit electrocutat. Shin i-a folosit corpul pentru a se proteja şi astfel a făcut primul pas spre libertate. “Am trecut peste gardul electrificat ca să mănânc puiul fiert şi nu am mai găsit puiul fiert. Mai târziu am înţeles de ce mi s-a spus această poveste de către acel om. Voia să mă convingă că trebuie să scăpăm şi din punctul lui de vedere acesta a fost un argument convingător. Dacă aş fi găsit puiul fiert, vă spun că l-aş fi mâncat şi acolo aş fi murit probabil“, şi-a povestit Shin aventurile.
La scurt timp după ce a reuşit să ajungă în lumea liberă, povestea sa a impresionat un cuplu de americani, care i-a plătit drumul până în SUA. Acum locuieşte în Coreea de Sud dar şi în California, unde lucrează în cadrul unei grup pentru drepturile omului. Vizita la Buzău este unul dintre rarele contacte pe care fostul prizonier al temutului lagăr din Coreea de Nord le-a avut până în prezent cu publicul european.
Sursa: www.romaniatv.net