Sanatate

SANATATE | Cum poți lua herpesul

Virușii herpes simplex 1 și herpes simplex 2 afectează atât gura, cât și regiunile genitale. Acești agenți patogeni produc dureri care dispar după câteva săptămâni și reapar la intervale regulate. În general, herpesul nu cauzează probleme medicale grave, dar creează disconfort. Află cum poți lua herpesul și învață să te protejezi.

Contactul sexual este cea mai comună metodă de răspândire a herpesului genital sau a virusului simplex 2, potrivit Asociației Americane de Sănătate Socială, însă îl poți lua și prin sex oral sau simpla atingere a organelor genitale.

Herpesul genital este contagios mai ales când apare pe corpul persoanei infectate sau cu câteva zile înainte. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că, în cele mai multe cazuri, virusul este transmis de indivizi care nu au simptome.
Prin împărțirea mâncării
Academia Americană de Dermatologie explică faptul că herpesul de la gură ori virus simplex 1 este contractat, în general, în copilărie, de la rudele care îl au. Agentul patogen se răspândește atunci când adulții și minorii împart mncarea ori când folosesc aceleași tacâmuri și pahare.

Prin sărut
Orice tip de contact gură-la gură cu o persoană infectată duce la răspândirea virusului. Și copiii pot lua herpes, atunci când sunt sărutați de părinții lor ori ceilalți membri ai familiei care au acest agent patogen.
Prin împărțirea prosoapelor
Societatea Americană de Dermatologie menționează că, atât herpesul genital, cât și cel oral, pot fi luate de pe prosoapele folosite de persoane infectate. Totuși, virusul nu poate supraviețui foarte mult în afara corpului uman și sunt rarele cazurile când se răspândește de pe un prosop sau de pe toaletă.
Prin naștere
Herpesul poate fi transmis și se la mamă la copil, în timpul nașterii. Femeile care iau virusul în perioada în care au rămas însărcinate au mai multe șanse să îl dea și nou-născutului. Herpesul poate duce la apariția unor complicații la bebeluș, așa că tinerele însărcinate trebuie să îi spună medicului despre momentele în care au avut herpes sau simptomele asemănătoare cu acest virus.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page