DIVERSE | COD RUTIER: Schimbări radicale în cazul accidentelor. Ce trebuie să facă toți şoferii
Soferii implicati in accidente rutiere ar putea semna, pe viitor, procesul-verbal privind recoltarea probelor biologice intocmit de politistul rutier, un proiect de ordin in acest sens fiind lansat ieri in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Aceasta desi, in momentul de fata, sunt necesare doar doua semnaturi: a politistului rutier si a personalului medical care efectueaza recoltarea.
Reglementarile privind recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei soferilor implicati in accidente rutiere ar putea fi modificate, intrucat Ministerul Sanatatii a lansat ieri in dezbatere publica un proiect de act normativ in acest sens.
Este vorba despre proiectul de ordin de modificare a Ordinului ministrului sanatatii nr.1512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea si transportul probelor biologice in vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier.
Conform acestui proiect, recoltarea mostrelor biologice se va face, ca si pana acum, de catre personalul medical, in prezenta politistului rutier.
Politistul rutier va completa si semna un proces verbal privind recoltarea, documentul fiind semnat si de personalul medical care a efectuat recoltarea.
Noile prevederi propuse de Ministerul Sanatatii stabilesc ca, pe langa cele doua semnaturi,procesul verbal va cuprinde si semnatura persoanei supuse recoltarii. In prezent, potrivit normelor, aceasta semnatura nu este necesara.
O alta schimbare operata de proiectul de act normativ este legata de mostrele de sange. Astfel, dispozitiile momentan in vigoare prevad ca pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta doua probe de sange la un interval de o ora una fata de cealalta, fiecare proba fiind reprezentata printr-o cantitate de 10 ml sange.
Totusi, pe viitor, aceasta prevedere ar putea fi modificata, caci proiectul supus dezbaterii publice de MS stipuleaza ca se va recolta o singura mostra de sange.
“Pentru determinarea alcoolemiei se recolteaza o singura mostra de sange in cantitate de 10 ml”, se precizeaza in documentul citat.
In ceea ce priveste analiza contraprobei, aceasta s-ar putea realiza la orice institut de medicina legala, dupa cum se arata in proiectul MS.
Aceasta in conditiile in care, actualmente, analiza contraprobei se realizeaza la:
- institutul medico-legal conform competentei teritoriale, daca proba este prelucrata la nivelul unui serviciu judetean de medicina legala;
- alt institut de medicina legala daca proba este prelucrata la un institut de medicina legala.
Sursa: www.romaniatv.net